Tangnål

Tangnålen (Syngnathus rostellatus) er en værre snyder, for den er hverken tang ellernål. Ligesom søhesten, der hverken lever i søer eller er en hest, er den bare fuld af løgn. På trods af det, så har den en helt særlig ting til fælles med søhesten – nemlig kønsroller der vender på hovedet, ligesom ting i Australien.

Tangnålens yngelpleje fungerer således, at hannerne bliver gravide med hunnernes æg. Hunnen skyder æggene ind i en særlig pung hannen har, og så er han med rogn.

Han føder ungerne så snart æggene er klækket. Dette lægger op til en interessant problemstilling, for vil hannen lade en hvilken som helst hun gøre ham gravid? Eller vælger han kun den bedste hun? Faktisk er svaret ofte det sidste. Der er altså tale om selektion fra hannens side, hvilket der er yderst sjældent i dyrenes verden. Hvis hannen desuden er blevet gravid med æg fra en hun, og senere møder én der er mere attraktiv, så smider han æggene fra den foregående og er klar til at blive gravid med den nye model. Han er altså en omvendt gentleman og en ikke særligt loyal karl.

En tangnål kan ikke bide dig, piske særligt hårdt med halen eller i det hele taget gøre nogen skade på dig. Det mest tarvelige denne her lille fisk kan byde dig, er at ligne tang, selvom den er en fisk. Den kan altså snyde dig. Det kan den gøre i de fleste af de danske farvande. Den er nemlig godt udbredt. Den er ikke som sådan truet, da vi hverken spiser den eller fanger den som bifangst på det lave vand den lever i. Den er heller ikke så stor. Det er blot en lille fisk der typisk er ligeså lang som en lidt brugt blyant (altså 15 cm).