Vores mission

Os Om Havet er en frivillig organisation, der ønsker at sætte fokus på forurening af verdenshavene. Det er et stigende problem for de marine økosystemer. Omkring 70 procent af al affald, der ender i havet, synker til bunds. Her kan det have store konsekvenser for havmiljøet og er samtidig utilgængeligt for traditionelle oprydningsmetoder.

Os Om Havet holder derfor arrangementer, hvor dykkere og andre ildsjæle fra hele Danmark samles og i fællesskab rydder op både over, under og i havet. Vi tror, at en god oplevelse i naturen kan skabe motivation og engagement til at handle på nogle af de store udfordringer, miljøet står overfor.

Os Om Havet er mere end svømmefødder og iltflasker. Med foredrag og skoleforløb ønsker vi at udbrede budskabet og gå sammen om at få skabt en bæredygtig fremtid, hvor mennesket og naturen i højere grad forenes.

Kom og bliv en del af fællesskabet! Hvis man gerne vil sikre sig, at Os Om Havet fortsætter kampen mod forurening af vores havmiljø, kan man blive Os Om Havet støttemedlem for 200kr årligt. Der er masser af fordele ved at blive et Os Om Havet støttemedlem: udover at hjælpe os med fortsat at kunne afholde events mm. har vi sørget for en række rabataftaler med vores samarbejdspartnere, mulighed for at låne vores affaldsindsamlingsgear året rundt, og ikke mindst vil man modtage Os Om Havets nyhedsbrev, så man aldrig behøver gå glip af et fremtidigt arrangement. Hvis du har lyst til at støtte vores arbejde, skal du sende os en e-mail på medlem@osomhavet.dk med navn, e-mail og telefonnummer – så kontakter vi dig.

Hvad laver vi?

Oprydningsevents både over og under havoverfladen

Vi arrangerer affaldsindsamlinger langs strande og kyster rundt omkring i det danske land. Alle kan være med – om du giver en hånd langs vandkanten i waders, i våddragt under havoverfladen eller samler affald på stranden. Her samler vi alt, hvad vi kan finde af affald og det, der ikke hører til i vores natur. Vi organiserer alt for dig. Det eneste, du skal sørge for, er dit gode humør. Os Om Havet står altid klar med udstyr til hele familien: Alt fra handsker til affalds-grabbere og waders. Hvis du vil en tur under havoverfladen, er der for dykkere også altid mulighed for at leje dykkerudstyr til vores events.

Socialt og fællesskab for hele familien

Os Om Havets arrangementer er for hele familien. Børn og voksne i alle aldre er altid velkomne, og det er en fantastisk mulighed for at lære om vores natur, den indflydelse vi har på naturen, og hvor vigtigt det er, at vi allesammen er med til at passe på den. Selv en lille indsats gør en stor forskel for det miljø, som passer på os, og som vi giver videre til fremtidige generationer.

Også for dykkere

Er du certificeret dykker, kan du give miljøet en hånd under havoverfladen.Hvis du ikke ligger inde med eget dykkerudstyr, samarbejder vi altid med et dykkercenter, hvor du kan leje udstyr og flasker til en fordelagtig pris. Vi dykker på eget ansvar, men der vil altid være en instruktør eller divemaster med til at lede indsamlingen. Vi dykker kun i områder, hvor det er sikkert og forsvarligt.Vil du en tur med under overfladen, skal du som dykker altid tilmelde dig eventet på forhånd. Hvis du har spørgsmål, så kontakt os endelig!

Foredrag for skoler og virksomheder

Vi afholder også foredrag og undervisning for skoler og virksomheder, hvor vi fortæller om vores hav, og hvordan vores adfærd i hverdagen har indflydelse på vores allesammens havmiljø: Lige fra mikroplastik og generel plastikforurening til dyreadfærd og havets økosystem. Nogle af de klimaudfordringer, vi står overfor, kan virke uoverkommelige og abstrakte. Derfor er det vores mål at vise, at selv små ændringer i vores adfærd kan være med til at løse opgaven.

Hos Os Om Havet tror vi på, at mennesker gerne vil gøre en forskel og ændre adfærd. Gennem undervisning vil vi dele vores viden og erfaringer som biologer og vise, hvorfor vi skal tage kampen mod forurening, og hvor let det kan være at gøre en forskel.

Hvem er vi?

Vores historie

Kimen, der blev til Os Om Havet, blev lagt i 2016, da vi – tre danske biologi-studerende Marc, Maria og Jamila – mødte hinanden under et udvekslingsophold på Tasmanien i Australien, hvor vi endte med at bo i en lejlighed sammen. Her blev vi introduceret for mange af de problemer, den store mængde affald i naturen medfører. På det tidspunkt var det ukendt for de fleste danskere.

En af de helt store øjenåbnere kom, efter Maria havde brugt en dag på studiet på at pille plastikaffald ud af maven på en havfugl. Da hun kom hjem, opstod en lang diskussion med os andre om de mulige konsekvenser ved den store mængde affald. Den diskussion blev for alvor et startskud til Os Om Havet.

Da størstedelen af affald i havet ender på havbunden, og vi allerede var passionerede dykkere, så vi en oplagt mulighed for at give miljøet en hjælpende hånd ved at kombinere hobby og miljøarbejde.

Det sidste skub mod Os Om Havet kom, da Maria og Jamila i en varm bus langs Australiens østkyst prøvede at finde et initiativ, som samlede dykkere imod affald hjemme i Danmark. Det var ikke til at finde, så vi tænkte: “Så må vi jo gøre det”. 

Siden er der heldigvis kommet flere til, og Os Om Havet holder i dag flere årlige events med dykkere, fridykkere, børn, voksne og alt derimellem – og vi hygger os!

Maria

Medstifter og næstformand Maria er uddannet biolog med speciale i økologi og evolution. Hun skrev sin afsluttende opgave om makroøkologi og prøver dermed at forstå de helt store sammenhænge mellem liv på Jorden. Maria håber, at Os Om Havet kan skabe et fællesskab, der inspirerer til engagement i alle aspekter af bæredygtighed og klima.

maria@osomhavet.dk

Jamila

Jamila er medstifter og formand hos Os Om Havet.
Jamila er snart færdiguddannet biolog med speciale i cellebiologi. Det betyder, at hun ved en masse om kroppen og de celler, den består af – både hos mennesker og dyr. For Jamila er det rigtig vigtigt, at det ikke bliver en sur tjans at passe på vores planet. I stedet skal vi vise, hvordan man kan kombinere klimabevidsthed med den gode oplevelse.

jamila@osomhavet.dk

Marc

Marc er havbiolog og medstifter af Os Om Havet. Marcs store passion er dybhavet og de unikke dyr, som findes der. Han drømmer om at udforske ukendte dele af verdenshavene og brænder for at inspirere til nysgerrighed om havmiljøet. På den måde kan vi skabe interesse for at passe på det smukke liv under havets overflade.

marc@osomhavet.dk

Vores frivillige

Vores super seje team består af: Camilla, Elfrida, Emma B., Emma J., Helene, Ida, Jenný, Kat, Kathrine, Leander, Lisa, Malou, Maria, Mia, Nadja, Natacha, Natalia, Sara, Sanni, Simon, Simone, Sofie, Sophia, Steffan og Victoria. De er alle en kæmpe hjælp for Os Om Havets daglige drift, foredrag og events, og Os Om Havet ville ikke kunne klare sig uden dem.

Vores samarbejdspartnere

Os Om Havet ville ikke kunne lade sig gøre uden en lang liste af dedikerede venner, sponsorere og samarbejdspartnere: ScubaGearKingfishThe Hidden Sea, Fritidskajakker, Øresundsakvariet, Tuborgfondet, Dansk Sportsdykker Forbund, SDU, Copenwater, Underwater Ambassador og Greental står altid klar med massere af hjælpende hænder og entusiasme når et oprydningsarrangement skal arrangeres. Som om det ikke var nok, så tilbyder de også alle unikke medlemsfordele for Os Om Havet støttemedlemmer!   Vi er derudover en del af netværket hos 1% for the planet, som håber at kunne forene mennesker, der ønsker at gøre en forskel.

Billeder

Se billeder fra tidligere events her