Silden

Silden (Clupea harengus) er nok den fisk der laver de største stimer i DK.

Dog er det, i danske farvande, usandsynligt at stimerne bliver ligeså store som andre steder i Atlanterhavet, hvor der, når det virkelig stikker af, er tale om stimer med milliarder af fisk i dem.

Det er stimer der strækker sig over flere kubikkilometer. Forestil dig en terning der er en kilometer bred, høj og dyb og så er den bare smækfyldt med sild.

Så har du en kubikkilometer sild. Bum.

Sild bruger prutter til at snakke sammen. Når de svømmer rundt i stimer om natten og ikke kan se noget, så sluger de lidt luft og presser det ud ad en lille åbning ved numsen. De lyde der så bliver lavet giver dem information om hvor stimen befinder sig og er på vej hen. Pruttesprog er også kodesprog, for andre fisk vil højst sandsynligt ikke kunne oversætte prut, og vil blot føle de svømmer rundt i beskidte vande når alle sildene trykker pruteiner ud over det hele.

En sild kan tilberedes på mange forskellige måder. Min fætter Martin laver f.eks. salte sild, og det kan ikke anbefales. Der er bestemt ikke rift om dem på julebordet. Til gengæld kan karrysild være en sikker vinder. Hvis man absolut også gerne vil have lidt fisk på gaflen, så er sild ikke dumt at sigte efter. Silden er nemlig endnu ikke alvorligt truet, om end sildebestande i hele Atlanterhavet er gået tilbage. Indimellem kigger vi på kæmpe dyrebestande og tænker, ”der er sgu så mange af dem der, det gør ikke noget hvis vi fanger et par millioner”. Det er en farlig tanke, og en tanke der har forårsaget en række udryddelser – bl.a. vandreduens, og næsten den amerikanske bisons.

Så vi skal huske at passe på silden mens vi har den.